Najave

Drugi forum: Dijabetes iz ugla nutricionizma

Udruženje za primijenjeni nutricionizam u Bosni i Hercegovini, nakon vrlo uspješnog prošlogodišnjeg foruma, organizuje II forum pod nazivom: Dijabetes iz ugla nutricionizma. Forum će se održati 24.11.2023. godine, u Centru za kulturu i edukaciju “Safet Zajko” u periodu od 17.00- 19.00. sati. Dijabetes (lat.  diabetes mellitus ) je jed …

20/11/20230 KomentaraIrzada Taljić
Hrana

Zdravstveni aspekti duda i prerađevina od duda

AUTOR : Prof. dr. sc. Asima Akagić Dud (lat. Morus) je listopadna drvenasta kultura koja se često naziva i murva, a rasprostranjena je u umjerenim i suptropskim područjima. Raste i na siromašnim tlima, pretežno pješčane strukture, a prilično je otporan na bolesti i štetočine, što mu, s aspekta održivosti, daje posebno mjesto. Zbog svojih senzornih, …

17/10/20230 KomentaraAsima Akagić
Najave

Svjetski dan hrane – 16. oktobar

AUTOR: Selma Pašagić-Mušija „Water is Life, Water is Food. Leave No One Behind“- FAO 2023. Svjetski dan hrane obilježava se na dan kada je osnovana Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). Ove godine, u fokus svojih aktivnosti FAO je stavio vodu, sa temom: „Water is Life, Water is Food. Leave No One Behind“. Voda je neophodna za …

13/10/20230 KomentaraSelma Pašagić-Mušija
Ostale biološki aktivne tvari

Povodom Međunarodnog dana kafe (1. oktobar)

AUTOR: Selma Pašagić-Mušija, MA prehrambene tehnologije, specijalista nutricionizma “Coffee​ is​ the​ friend​ that​ wakes you​ up​ in​ the​ morning.” Anthony T. Hincks Kafa, kava ili kahva je napitak sa prepoznatljivom aromom i ukusom koji se priprema od prženih zrna kafe , sjemenke iz bobica biljke Coffea . Biljke kafe uzgajaju se u više od 70 zemalj …

02/10/20230 KomentaraSelma Pašagić-Mušija
Dijetetika

Akne i prehrana

AUTOR: mr.ph. Esma Karahmet Farhat, specijalistica nutricionizma Akne (akne vulgaris) su najčešći dermatološki poremećaj koji se karakterizira pojavom komedona, papula, pustula, cista i čvorića na koži, često praćenih upalnim procesima. Ova stanja najčešće zahvaćaju područja kože bogata lojnim žlijezdama, kao što su lice, vrat, leđa i prsa. Preko 85 po …

22/09/20230 KomentaraEsma Karahmet Farhat
Hrana

Terapeutska svojstva gorke dinje

AUTORI: Dika Šabanović, bacc. nutri., Bilal Dacić, bacc. nutri. O gorkoj dinji Gorka dinja (Momordica charantia L) pripada porodici Cucurbitaceae. To je višenamjenska biljka koja se uzgaja širom svijeta, a najviše u azijskom predjelu gdje je sastavni dio njihove prehrane. Postoji više sorti gorke dinje, različitog porijekla, vremena žetve i ovisno od t …

04/09/20230 KomentaraDika Šabanović / Bilal Dacić
Hranjive tvari

Optimizacija unosa vlakana ishranom

AUTOR: Mr.ph. Lejla Mujezin, specijalista nutricionizma 1. O vlaknima Škrob se nalazi u velikim količinama u endospermu sjemenki žitarica. Škrob je građen od amiloze (linearnog glukoznog polimera) i amilopektina (razgranatog glukoznog polimera). U većini prehrambenih izvora, mala količina škroba (do 0,5 posto) je rezistentna na dejstvo probavnih sokova, …

24/07/20230 KomentaraLejla Mujezin
Go Top