VI studentski kongres “Hrana-Ishrana-Zdravlje” (online sesije)
18-20. novembar 2021. godine
Hotel Ibis Styles, Sarajevo
Studentski kongres „HRANA-ISHRANA-ZDRAVLJE“ organizuje se već tradicionalno šesti put na Univerzitetu u Sarajevu, s ciljem promovisanja univerzalnih vrijednosti zajedništva i multidisciplinarnog pristupa u proizvodnji hrane, njenom higijenskom statusu i kvalitetu, različitim načinima ishrane, kao i mogućim zdravstvenim implikacijama na čovjeka što će biti od izuzetne važnosti u rješavanju značajnijih pitanja u ovoj životnoj oblasti.
Ovakav pristup u sagledavanju ovog kompleksnog pitanja, kroz multidisciplinarnost, predstavlja i savremeni trend “evropske nacije” u iznalaženju najracionalnijih odgovora na mnoga pitanja gotovo u svim sferama društvenog života i djelovanja.
U organizaciji Kongresa učestvuju studenti grupacije medicinskih, prirodno-matematičkih, biotehničkih i humanističkih nauka.
Koordinacioni i Organizacioni odbor su definisali predmetne teme istraživanja i pisanja studentskih radova, iz sljedećih oblasti:
1. Primarna proizvodnja i prerada hrane
2. Toksikologija i sigurnost hrane
3. Savremena dijagnostika i analitika hrane
4. Ishrana tokom životnog ciklusa
5. Dijetoterapija.