Udruženje za primijenjeni nutricionizam u Bosni i Hercegovini organizuje III forum pod nazivom: Dijabetes iz ugla nutricionizma.
Forum će se održati 14.11.2024. godine, u hotelu Holiday, sala Hercegovina, u terminu od 17:00 – 19:00 h. ULAZ JE BESPLATAN!
Dva sata predavanja o dijagnostici, prevenciji, dijetoterapiji kod djece i odraslih sa dijagnozom dijabetesa (šećerne bolesti) će održati članice Udruženja, predstavnica pokrovitelja Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i partnera LABOS laboratorij.
Dijabetes (lat. diabetes mellitus) je jedan od vodećih javnozdravstvenih izazova u 21. stoljeću. Prema podacima Internacionalne federacije za dijabetes (IDF) broj odraslih osoba koje žive sa dijabetesom tokom posljednjih 20 godina porastao je za više od tri puta. IDF procjenjuje da 9,3 posto odraslih (starosti 20-79 godina) i 1,1 milion djece i adolescenata mlađih od 20 godina živi sa dijabetesom, te da će do 2030. godine širom svijeta živjeti oko 578 miliona odraslih osoba sa dijabetesom. Iako je započeo proces prijava i prikupljanja podataka o oboljelim od dijabetesa u Federaciji BiH, zvanični Registar još uvijek nije zaživio.
Dijabetes je hronična bolest u kojoj su razine glukoze (šećera) u krvi povišene. Većina hrane koju jedemo pretvara se u glukozu koju organizam iskorištava kao osnovni izvor energije. Žlijezda gušterača (pankreas) proizvodi inzulin, hormon koji reguliše razinu šećera u krvi i to tako da omogućava ulazak šećera u ćelije gdje se isti pretvara u energiju za tijelo. Osim toga, višak šećera pohranjuje se pomoću inzulina u mišiće i jetru. Ako inzulina nema ili ga je nedovoljno, šećer ne može ući u ćelije, zaostaje u krvi gdje dolazi do rasta razine šećera u krvi (hiperglikemija) koja može oštetiti ćelija i razna tkiva, te na taj način dolazi do razvoja bolesti i komplikacija bolesti uz zahvaćenost, prije svega, srca i krvnih žila, bubrega, nerava i očiju.
Razlikuju se dva osnovna tipa šećerne bolesti: tip 1 – kada gušterača ne proizvodi inzulin i tip 2 – kada je učinak proizvedenog inzulina smanjen (smanjena osjetljivost ili povećana rezistencija na inzulin).
Tip 2 je najčešći je oblik šećerne bolesti (90 posto ljudi sa šećernom bolesti ima tip 2), koji se obično otkrije u starijoj dobi i u poodmaklom stepenu razvoja bolesti, kada su već nastale komplikacije na drugim organima.
Tip 1 nastaje zbog poremećaja odbrambenog (imunog) sistema. Kod šećerne bolesti tip 1 u organizmu se stvaraju antitijela koja uništavaju vlastite ćelije gušterače koje proizvode inzulin. Bolest se razvije kada dođe do uništenja više od 70-90 posto ćelija gušterače. Obično se javlja kod djece i mlađih osoba. Smatra se autoimunom bolesti.
Postoji još i dijabetes u trudnoći (tzv. gestacijski dijabetes), kao i ostali, nešto rjeđi oblici dijabetesa, kao što je šećerna bolest nakon upale gušterače ili nakon uzimanja kortikosteroidnih lijekova. Trenutno se dijabetes tip 1 ne može prevenirati, dok pravilne i zdrave prehrambene navike, tjelesna aktivnost i održavanje poželjne tjelesne mase mogu smanjiti rizik obolijevanja od dijabetesa tip 2.
Faktori koji doprinose pojavi i pogoršanju bolesti su sljedeći: prekomjerna tjelesna masa, starosna dob (u dobi iznad 40 godina učestalost se povećava), nepravilna ishrana, nedostatak tjelesne aktivnosti, nasljedni faktori, smanjena tolerancija glukoze te dugotrajna izloženost stresu.
Predsjednica Udruženja,
Prof. dr. Irzada Taljić