AUTOR: mr.ph. Esma Karahmet Farhat, specijalistica nutricionizma

Akne (akne vulgaris) su najčešći dermatološki poremećaj koji se karakterizira pojavom
komedona, papula, pustula, cista i čvorića na koži, često praćenih upalnim procesima. Ova
stanja najčešće zahvaćaju područja kože bogata lojnim žlijezdama, kao što su lice, vrat, leđa i
prsa. Preko 85 posto tinejdžera se suočava s aknama, a akne su u posljednjih 30 godina sve
češća bolest i u populaciji odraslih. Prema podacima Evropske Akademije za
dermatovenerologiju (EADV) oko 12 posto žena i 3 posto muškaraca u odrasloj populaciji
pati od akni. Akne osim estetskog problema predstavljaju psihološku kočnicu, a povremeno
otežavaju i održavanje društevnih kontakata jer značajno utječu na samopouzdanje.


Patologija nastanka akni je vrlo raznolika i poznato je da genetika igra veliku ulogu pa čak 50
– 70 posto slučajeva ima pozitivnu porodičnu anamnezu. U uzročne faktore spada hormonalni
status koji je često ključan faktor u razvoju akni, ali i crijevna disbioza, stres, suvremeni način
života, nedovoljno sna, fizičke aktivnosti, pušenje te disrupcija cirkadijanog ritma (ritma
spavanja i buđenja). Postoje brojni dokazi koji ukazuju na to da prehrana također igra
značajnu ulogu u nastanku i pogoršanju ovog dermatološkog problema.

Jedan od ključnih faktora koji povezuju akne i prehranu je unos hrane bogate „brzim“
ugljikohidratima i visokog glikemijskog indeksa. Takva hrana uzrokuje brzi skok razine
šećera u krvi, što potiče brzo oslobađanje inzulina radi regulacije šećera. Povećana razina
inzulina, zauzvrat, stimulira proizvodnju sebuma (masnoće) u lojnim žlijezdama kože.
Povećana proizvodnja sebuma stvara povoljne uvjete za razvoj bakterija Propionibacterium
acnes, koje su poznate po svojoj ulozi u razvoju upalnih procesa povezanih s aknama.

S druge strane, unos hrane bogate antioksidansima i protivupalnim spojevima može imati
pozitivan utjecaj na smanjenje akni. Na primjer, hrana bogata vitaminima A, C i E, cinkom i
selenom može pomoći u smanjenju upale kože i poboljšanju njezine opće kvalitete.
Antioksidansi pomažu neutralizirati slobodne radikale i umanjiti oksidativni stres, koji
također može doprinijeti upalnim procesima na koži.

Omega-3 masne kiseline, koje se u većim količinama nalaze u ribi, lanenim sjemenkama i
orašastom voću, također su pokazale povoljan utjecaj na smanjenje upale i poboljšanje opće zdravlja kože. Osim toga, unos dovoljne količine vode važan je za prikladnu hidrataciju kože i
održavanje njezinog svojstva prirodne barijere.

Važno je napomenuti da individualna osjetljivost na određene vrste hrane može varirati, pa
ono što jedna osoba može podnositi bez problema, drugoj može izazvati akne. Stoga je
praćenje osobnih reakcija na hranu važno kako bi se utvrdilo koje namirnice mogu
potencijalno izazvati ili pogoršati akne.

Moguća veza između konzumiranja mliječnih proizvoda i pojave akni privukla je pažnju
istraživača. Mliječni proizvodi često sadrže hormone, poput estrogena i progesterona, koji
mogu utjecati na proizvodnju sebuma, ključnog faktora u nastanku akni. Također, laktoza u
mliječnim proizvodima može izazvati probavne smetnje i upalni odgovor koji pogoršava
akne. Visoki glikemijski indeks nekih mliječnih proizvoda također može poticati upalu kože.
Reakcija na mliječne proizvode varira među pojedincima, pa je važno konzultirati se s
dermatologom ili nutricionistom prije nego što se donesu odluke o promjeni prehrane.

Uz prehranu, važno je naglasiti da akne također mogu biti povezane s hormonskim
promjenama, stresom i genetskim faktorima. Stoga je multidisciplinarni pristup, koji uključuje
dermatologa, nutricionistu i druge stručnjake, najbolji način za upravljanje ovim
dermatološkim problemom.

U zaključku, iako prehrana igra značajnu ulogu u razvoju i pogoršanju akni, ona nije jedini
faktor. Važno je uspostaviti ravnotežu između ishrane bogate antioksidansima i protivupalnim
spojevima te izbjegavati unos hrane bogate jednostavnim ugljikohidratima i namirnica
visokog glikemijskog indeksa kako bi se reducirali upalni procesi u koži i poboljšala njezina
opća kvaliteta. Individualna prilagodba prehrane i konzultacija s odgovarajućim stručnjacima
mogu biti ključni koraci u adekvatnom zbrinjavanju akni i očuvanju zdravlja kože.

Literatura:

  1. Karahmet Farhat E, Banjari I, Karahmet Sher E. The analysis of dietary habits in acne
    patients. BOOK OF ABSTRACTS 10th International Congress of Food
    Technologists, Biotechnologists and Nutritionists. 2022.
  2. Meixiong J, Ricco C, Vasavda C, Ho BK. Diet and acne: A systematic review. JAAD
    International, 7, 95-112, 2022.
Podijeli

Objavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Go Top