Omikron soj koronavirusa više je zarazan od delta soja, a u akutnoj fazi bolesti ciljni organi su
gornji disajni putevi. Klinička slika je u najvećem broju slučajeva blaža, a najčešći znaci zaraze su
curenje iz nosa, glavobolja, umor, kihanje i grlobolja. U ovom slučaju nutritivna potpora treba
da slijedi koncept mechanic smekšane kašaste polutečne dijete.
Kao i kod svih respiratornih infekcija topli napici imaju prioritet. Virusima i bakterijama
pogoduje suva sluznica nosa i grla, pa ju je potrebno stalno vlažiti pijuckajući topao čaj sa
limunom ili đumbirom uz dodatak meda. Zamjena za čajeve može da bude i topla voda sa
medom i limunom. Limun dodat u toplu tečnost smanjuje otečenost sluznice i ima antivirusno
dejstvo. Sok od narandže sa dodatkom limuna je takođe koristan za ublažavanje simptoma, jer
unosom samo jedne narandže obezbijedili smo organizmu 50 mg vitamina C. Unosom veće
količinu tečnosti razređujemo sluz u sinusima i na taj način pomažemo organizmu da je
eliminiše. Takođe, održavajući sluznicu vlažnom pomažemo joj da zadrži viruse i spriječi njihov
prodor dalje u organizam.
Industrijski sokovi u ovom slučaju nisu dobra opcija jer mogu da podstaknu rast gljivica
povezanih sa upalom sluznice sinusa. Toplom slanom vodom možete i da ispirate grlo, jer ona
pospješuje dotok krvi u grlo što pomaže organizmu da se izbori sa infekcijom.
Pileća supa je ideano sredstvo za borbu protiv respiratornih virusa. Unosom tople supe dolazi
do povećanja temperature nosa i grla čime se stvaraju uslovi koje virusi ne podnose, a dolazi i
do razređivanja sluzi koja se nalazi u nosu što omogućava njeno lakše eliminisanje. Supa svojim
sastavom inhibira neutrofilne leukocite koji se u velikom broju oslobađaju pri virusnim
infekcijama i svojom brojnošću dovode do začepljenja nosa, a njen proteinski sastav pomaže
našim imunim ćelijama u borbi protiv virusa. Ne postoji ograničavajuća “doza” za količinu
unesene supe tako da je možete stalno konzumirati, kako u prvim danima tako i tokom cijele
infekcije. Osobe koje praktikuju vegetarijanski način prehrane pileću supu neka zamjene
povrtnom koja takođe usporava aktivnost neutrofila, samo u nešto slabijoj mjeri.

Ljute paprike, crni i bijeli luk, ren i čili pomažu u smanjenju pritiska i otklanjanju bolova u
sinusima. Kapsaicin iz ljute paprike može da deaktivira receptore za bol, kao i druge nervne
receptore, što pridonosi zaustavljanju upalnog procesa. Ove namirnice možete koristiti kako u
pripremi jela tako i naknadno, a ren može poslužiti kao namaz ili dodatak mesnom obroku. Ako
se previše oljutite, popijte šolju mlijeka ili šnitu namazanu puterom, jer će mast iz ovih
namirnica ublažiti dejstvo ljutih sastojaka.
Kelj, bademi, pšenične klice i sjemenke suncokreta bogate su vitaminom E koji se pokazao kao
najdjelotvorniji u smirivanju upalnih procesa. Najmanja doza je 30 g badema ili 250 g kuvanog
spanaća ili kelja koja vam omogućava unos 15 g vitamina E. Uz konzumaciju pšeničnog hljeba sa
dodatkom sjemenki suncokreta lako možete povećati unos ovog fenomenalnog antioksidanta.
Različito povrće je prioritetni izbor, i to pripremljeno u vidu pirea i kaša, uz dodatak kuvanog
mesa.
Voće je najbolje koristiti u vidu svježe cijeđenih sokova zbog prisutnog bola u grlu. Što
raznobojnije – to bolje.
Oprez je potreban kod osoba sa dijabetesom, jer sama infekcija dovodi do poremećaja
glukoregulacije, a voće se kod ovog metaboličkog poremećaja mora uzimati u strogo
kontrolisanim količinama.
Osobe koje imaju bilo kakvu respiratornu infekciju treba se odmaraju i da, u period od nedjelje
dana nakon početka simptoma, svoje aktivnosti svedu na minimum.

Podijeli
Go Top