Tokom 2021. godine mnogi su se nastavili prilagođavati “novom normalnom”, kojeg karakterizira povratak nekim pretpandemijskim aktivnostima, ali često s hobijima ili navikama koje su se pojavile nakon lockdowna 2020. godine.
Što se tiče hrane i prehrane, prema jednom istraživanju među potrošačima u SAD-u, prošlu godinu je obilježilo smanjenje određenih vrsta ponašanja koja su se prethodno naglo promijenila tokom 2020. godine. Naprimjer, znatno manje Amerikanaca je izjavilo da “više grickaju” (18 posto u 2021. u odnosu na 32 posto u 2020.) ili da “općenito više jedu” (11 posto u 2021. nasuprot 20 posto u 2020.).
Međutim, ispitanici su signalizirali da se tokom prošle godine smanjio trend kuhanja kod kuće (47 posto u 2021. u odnosu na 60 posto u 2020.). Drugi rezultati istraživanja naglasili su značajne razlike u sigurnosti hrane.
Osim utjecaja na hranu i prehranu, pandemija COVID-19 nastavlja stvarati širok raspon jedinstvenih i pojedinačnih učinaka, dok pojava novih varijanti bolesti predstavlja otrežnjujući podsjetnik na hitnost intenzivnije vakcinacije na globalnom nivou, posebno u zemljama s niskim i nižim srednjim dohotkom.
Na web stranici Harvardove škole javnog zdravlja objavljen je Vodič za zdravo življenje 2021/2022. koji se ponovno osvrće na temeljne teme dobre prehrane, tjelesne aktivnosti i dovoljno kvalitetnog spavanja, uz rezultate odabranih istraživanja, i bliže perspektive na neke popularne teme prehrane i
načina života.

Podijeli

Objavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Go Top