Hrana

Zdravstveni aspekti duda i prerađevina od duda

AUTOR : Prof. dr. sc. Asima Akagić Dud (lat. Morus) je listopadna drvenasta kultura koja se često naziva i murva, a rasprostranjena je u umjerenim i suptropskim područjima. Raste i na siromašnim tlima, pretežno pješčane strukture, a prilično je otporan na bolesti i štetočine, što mu, s aspekta održivosti, daje posebno mjesto. Zbog svojih senzornih, …

17/10/2023Asima Akagić
Najave

Svjetski dan hrane – 16. oktobar

AUTOR: Selma Pašagić-Mušija „Water is Life, Water is Food. Leave No One Behind“- FAO 2023. Svjetski dan hrane obilježava se na dan kada je osnovana Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). Ove godine, u fokus svojih aktivnosti FAO je stavio vodu, sa temom: „Water is Life, Water is Food. Leave No One Behind“. Voda je neophodna za …

13/10/2023Selma Pašagić-Mušija
Dijetetika

Akne i prehrana

AUTOR: mr.ph. Esma Karahmet Farhat, specijalistica nutricionizma Akne (akne vulgaris) su najčešći dermatološki poremećaj koji se karakterizira pojavom komedona, papula, pustula, cista i čvorića na koži, često praćenih upalnim procesima. Ova stanja najčešće zahvaćaju područja kože bogata lojnim žlijezdama, kao što su lice, vrat, leđa i prsa. Preko 85 po …

22/09/2023Esma Karahmet Farhat
Hrana

Terapeutska svojstva gorke dinje

AUTORI: Dika Šabanović, bacc. nutri., Bilal Dacić, bacc. nutri. O gorkoj dinji Gorka dinja (Momordica charantia L) pripada porodici Cucurbitaceae. To je višenamjenska biljka koja se uzgaja širom svijeta, a najviše u azijskom predjelu gdje je sastavni dio njihove prehrane. Postoji više sorti gorke dinje, različitog porijekla, vremena žetve i ovisno od t …

04/09/2023Dika Šabanović / Bilal Dacić
Hranjive tvari

Optimizacija unosa vlakana ishranom

AUTOR: Mr.ph. Lejla Mujezin, specijalista nutricionizma 1. O vlaknima Škrob se nalazi u velikim količinama u endospermu sjemenki žitarica. Škrob je građen od amiloze (linearnog glukoznog polimera) i amilopektina (razgranatog glukoznog polimera). U većini prehrambenih izvora, mala količina škroba (do 0,5 posto) je rezistentna na dejstvo probavnih sokova, …

24/07/2023Lejla Mujezin
Hrana

Biološka raspoloživost mikronutrijenata iz voća i povrća

AUTOR: Almira Avdić , bacc.nutri. Slika 1. Hrana bogata mikronutrijentima Biološka raspoloživost mikronutrijenata iz voća i povrća ima značajan utjecaj na njihovu nutritivnu vrijednost i sposobnost zadovoljavanja prehrambenih potreba ljudskog organizma. Razumijevanje procesa apsorpcije, transporta i iskorištavanja mikronutrijenata iz ovih namirnica ključ …

12/07/2023Almira Avdić
Dijetoterapija

Uloga crijevne mikroflore u očuvanju zdravlja

Esma Karahmet Farhat, mr.ph., specijalista nutricionizma Crijevna mikrobiota ili mikroflora predstavlja sve žive mikroorganizme koji su nastanjeni u gastrointestinalnom traktu, primarno u debelom crijevu gdje ih ima najviše. Iako se crijevna mikroflora najčešće izjednačava s bakterijama, tu su prisutni i virusi, gljivice i protozoe. Broj mikroorganizam …

05/06/2023Esma Karahmet Farhat
Novosti

Mart kao mjesec jačanja nutricionističke osviještenosti

Mjesec nutricionizma je nacionalna  godišnja kampanja jačanja javne svjesnosti i širenja saznanja o potrebi pravilne prehrane, koju je započela američka  Akademija nutricionizma i dijetetike još davne 1973. godine. Tokom mjeseca marta je potrebno još intenzivnije komunicirati i podizati javnu svijest o važnosti pravilnog odabira hrane, adekvatne pre …

07/03/2023Irzada Taljić
Go Top